Patreon: ondersteun je favoriete stripmaker/kunstenaar

Zou het niet fijn zijn als je in plaats van de boeken, posters, sleutelhangers en andere merchandise die je wegens ruimte gebrek (of als je al alles hebt gekocht wat er is) gewoon je favoriete stripmakers/kunstenaar een bedrag kon geven per kunstwerk dat ze maken? 

Je kan dit doen wanneer je favo stripmaker(s) een donatie button op hun site hebben geïnstalleerd, maar het kan ook anders.

Sinds mei 2013  is patreon op de markt 

Patreon screenshot 8 feb 2014
Patreon screenshot 8 feb 2014

Wat is het

Patreon baseert zich op het oude systeem van ‘patronage’ waarbij een (al dan niet vermogend) edelman/industrieel maar ook de gewone burger een kunstenaar onder zijn vleugel nam en deze sponsorde door financiële steun (of kost en inwoning) met als tegenprestatie dat de kunstenaar/uitvinder deed waar ‘ie goed in is namelijk kunstmaken/uitvinden.

Hoe werkt het

Patreon lijkt in in het eerste opzicht op kickstarter/voordekunst waarbij je doormidden van incentives/tegen prestaties een geld bedrag kunt verzamelen.

Maar in plaats van naar een eindbedrag toe te werken kunnen donateurs een maandelijkse afschrijving instellen die pas plaats vind wanneer de stripmaker/kunstenaar de incentive/tegenprestatie voltooit.

Technisch

Stripmakers/Kunstenaars kunnen een project pagina aanmaken voor een strip/kunstwerk met verschillende niveaus van toegang tot extra’s naast de hoofd update van de strip/het project.

Deze updates staan op een ‘achter de schermen pagina’ waar ze updates voor enkel patronen plaatsen.

Als patroon maak je een profiel aan, kies je een kunstenaar uit en vult het bedrag dat je maandelijks wilt laten overmaken per geleverde prestatie door de kunstenaar.

Er is ook een maximaal te doneren plafond wat je kunt instellen, dus als de kunstenaar besluit om niet een maar vier updates per maand te doen, je donatie niet gelijk vier keer afgeschreven wordt.

Maar lees vooral verder over hoe het systeem werkt op de patreon website

Voor wie is het?

Voor mensen die geen ruimte of behoefte hebben om merchadise te kopen en geen commissie willen laten maken, maar wel financieel op een structurele wijze willen bijdragen aan de ontwikkkeling van kunst en dat op zichtbare wijze wilt doen.

Voor de kunstenaar wordt het maken van kunst zonder opdrachtgever makkelijker, mits je voldoende werk maakt en genoeg sponsors vind, kun je meer tijd besteden dan enkel de vrije minuten, waar door je productie en kwaliteit zich beter kunnen ontwikkelen.

Dingen om over na te denken voordat je als striptekenaar/kunstenaar een profiel en project pagina aanmaakt:

      Donatie vallen gewoon onder belastbaar inkomen

 

      Amerika-Europa belasting aangiftes en verlegde btw etc.

 

    Kan je het waarmaken?

Persoonlijk zou ik pas een patreon opstarten als ik al een buffer had aangelegd met materiaal om ook daadwerkelijk de deadline elke week/maand te kunnen halen.

Waarom zou je niet van patreon gebruik maken?

Omdat je zelf al een patreon-systeem op je eigen website hebt opgezet.
Je vind het maar (technisch) lastig.

Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen en gunnen.

In de praktijk.

Een blogpost is niet compleet zonder voorbeelden daarom kun je hier de aankondiging van Erica Moen lezen (stripmaker van sex positieve educatie stripverhalen, dus enigzins ondeugende illustraties Ahoy!) en haar pagina op patreon zien.


Recent schreef michael minnebo een blog over de slechte positie van Nederlandse stripmakers, het leek me fijn om een blog over mogelijk alternatieve wijze van geld verdienen te schrijven.

Leave a Reply